Pulsar Robotik A.Ş., sektörde 30 yıllık deneyimi ile yüksek teknoloji içeren ürün gruplarına bir yenisini ekleyerek tecrübelerini, Panasonic markası ile birleştirmiştir. 2014 yılı itibari ile Pulsar Robotik, Panasonic Görüntü İşleme sistemlerinin Türkiye tek yetkili distribütörü ve teknik sorumlusudur. Bu teknoloji partnerliği sonucunda, kolay kullanımı, üstün özellikleri, kompakt yapısı ve rekabetçi pazar politikası ile Panasonic Görüntü İşleme Sistemleri sektöre hızlı bir giriş yapmıştır.

 

Panasonic, 1987 yılından bu yana geliştirdiği görüntü işleme sistemleri ile birçok sektörde olduğu gibi görüntü işleme konusunda da lider bir duruş sergilemektedir. Panasonic Görüntü İşleme Sistemleri; kamera, kontrol ünitesi, lens ve aydınlatma sistemleri olmak üzere dört ana başlıkta incelenebilir. Ortam özellikleri ve ihtiyaç duyulan fonksiyona göre bu başlıklar  içerisinden seçilen kombinasyonlarla çözüme gidilir. Panasonic Görüntü İşleme Sistemleri, kontrol ünitesi bazlı çalışan sistemlerdir ve ne programlama ne de çalışma esnasında herhangi bir şekilde PC’ ye ihtiyaç duymazlar. Kontrol ünitesine gömülü bulunan çok sayıda hazır fonksiyonlar çözüme ulaşmak için yeterlidir. Sistem, üzerinde yeterli sayıda dijital giriş/çıkış, ethernet portu, SD kart yuvası ve operatör kumandası ile birlikte gelir.

 

Programlama sırasında sadece herhangi bir monitöre bağlantı gerçekleştirmek yeterlidir. Programlama operatör kumandası ile yapılır. Programlama bittikten sonra ekrandan uygulama takip edilebilir fakat çalışma için ekrana ihtiyacı bulunmamaktadır. İstenirse kontrol ünitesi kendi üzerine takılacak olan bir SD kart ile çalışmaları kaydedebilir ya da ethernet portu üzerinden dış harici bir cihaza da aktarım yapabilir.  Uygulamalar, kontrol ünitesi üzerinde bulunan dijital giriş/çıkış portları ile de kontrol edilebilir. Sistem, üretim hattında çalışırken dahi programda değişiklik yapmak mümkündür.

 

 

Kalite kontrol ve üretimin kesişme noktasında karşımıza çıkan kamera sistemleri, günümüzde otomasyon sistemlerinin ve robotik ünitelerin tabiri caizse gözleri olmuştur. Panasonic Görüntü İşleme Sistemleri, ürün kontrolü, konum bilgisi, boyut ölçüm, karakter okuma ve barkod okuma gibi özellikler otomasyon sisteminin kalitesini arttırmakta, üretimi hızlandırmakta ve sistemde operatör gereksinimini ortadan kaldırmaktadır.

 

Pulsar Robotik A.Ş., ayrıca müşterilerine geniş bir gama yayılmış LED aydınlatma sistemleri tedariği de yapmaktadır.

 

Uygulama Örnekleri

 

1.Uygulama

 

Konu: Elektronik Devre Lehim Kontrolü

 

Kullanılan Ekipman: PV200 + 2MP Greyscale camera + 25mm lens + Low Angle Ring Light

 

Uygulama: Elektronik devre üzerinde bulunan silikon çip bacaklarının lehim kontrolü istenmektedir. Kontrol sırasında hem uygulanan lehim miktarının doğruluğunun hem de lehimler arasında kısa devre olup olmadığının kontrolü istenmektedir. Bu kontroller için Connector Binary Window fonksiyonu kullanılmıştır.

 

1 nolu örnek – (Şahit numune)

 

 

2 nolu numune – (Hatalı numune)

 

 

Deneme sonucunda alt bacaklardan birindeki lehim miktarının yetersiz olduğu, sağdaki iki bacağın arasında ise kısa devre yaratacak lehim bulunduğu tespit edilmiştir.

 

2.Uygulama

 

Konu: İstif Yatma Kontrolü

 

Kullanılan Ekipman: PV200 + 0.3MP Greyscale camera (2 adet) + 8mm lens (2 adet)

 

Uygulama: Üst üste istiflenmiş 6 adet beyaz eşya kutusunun gün içerisindeki yatma miktarının ölçülmesi istenmektedir. Firma bu testi daimi olarak farklı ürünler ve paketleme yöntemleri kullanarak yapmaktadır. Talep edilen uygulama, kulenin altına ve üstüne, iki yönden toplam 4 kamera koyarak, her yönde altta ki kamerada görülen makina ile üstteki kamerada görülen makinanın pozisyonları arasındaki farkın mm cinsinden sisteme aktarılmasıdır. Uygulama için Smart Edge (Line) fonksiyonu kullanılmıştır.. Ekranda görülen yeşil kare yukarıdan aşağıya tarama yaparak ilk bulduğu tanımlanmış kenarla taramanın başladığı nokta arasındaki uzaklığı ölçmektedir. İki ölçüm arasındaki fark istenilen yatma değerini vermektedir.

 

 

3.Uygulama

 

Konu: Bara Yüzüklerinin Havşa Kontrolü

 

Kullanılan Ekipman: PV200 + 2 Greyscale camera + 16mm lens + High Angle Ring Light

 

Uygulama: Firmanın üretiminde kullanılan yüzüklerin bir tarafı havşalanmış durumdadır. Görüntü İşleme Sistemi ile havşalı olan tarafın bulunarak Scara robota OK bilgisi gönderilmesi gerekmektedir. Uygulamada, havşalı yüz ve havşasız arasında kırılma indislerinin farkından yararlanılmıştır. Doğru indise sahip ürünler OK olarak işaretlenmiş ve dijital çıkış ile robota bilgi gönderilerek doğru ürünün montajı sağlanmıştır. Toplam bu işlem 100ms’ nin altında bir sürede tamamlanmaktadır.